Toitlustamise põhimõtted Kindluse Koolis
Tervisliku ja mitmekülgse menüü koostamise põhimõtted Kindluse Koolis
Kindluse Koolis on koolilõunaks 3 korda nädalas praepäevad ja 2 korda nädalas supi serveerimise päevad, supi kõrvale pakume ka magustoitu. Taimse Teisipäeva programmi raames pakume ühel lõunasöögil nädalas lihavaba menüüd, mis tähendab, et sel päeval on esindatud loomsetest saadustest vaid piimatooted ja/või muna. Taimse Teisipäeva programm on ellu kutsutud selleks, et õpiksime sööma ja tähele panema juurviljade, aedviljade, kaunviljade jm taimse tooraine mitmekesisust ning maitse- ja värviküllust. Igapäevaselt on sööklas kättesaadavad värsked puu- ja/või juurviljad. Joogiks vesi, maitsevesi, tee, piim 2.5%.
Toit peab olema tervislik, mitmekülgne ja täisväärtuslik, aga eelkõige siiski maitsev
Kindluse Kooli menüüsse valime toidud, mis on hea toitainete koostisega, isuäratavad ning maitsvad. Korrigeerime koolis koos kokkadega retsepte selliselt, et toit lastele maitseks. Samas on taustal vaikne soov, et lapsed õpiksid muuhulgas tundma ka erinevaid, nende jaoks uusi maitseid. Retseptide valimisel püüame esmalt lapse vaatenurgast vaadata, kas temale see toit võiks meeldida. Alles siis hakkame retsepte korrigeerima, lisades sinna toiteväärtust tõstvaid koostisosi, mis toidu ka huvitavamaks ja mitmekesisemaks muudab.
Kasutame toitudes rohkelt köögivilju, puuvilju, marju, kaunvilju
Need on toidugrupid, mille tihtipeale oma menüüst märkamatult välja jätame või kasutame ainult sisseharjunud toiduaineid.
Koolis on toorel kujul vahepalana iga päev erinevad köögivilja- ja/või puuviljalõigud ning lõuna- või pikapäevasöögi juurde pakume värsket salatit.
Lõuna- ja pikapäevasöögi toitudes kasutame maksimaalselt palju köögivilju ka keedetuna/hautatuna.
Erinevatest marjadest toormoosi pakume hommikuputrude kõrvale ja magustoitudega.
Kaunviljadest kasutame toitudes herneid, punaseid, valgeid ja rohelisi ubasid, läätsesid, qinoad ja kikerherneid. Lisame neid suppidesse, putrudesse, pajaroogadesse, kastmetesse, purustatult kotlettidesse ja valmistame nendest ka võileivakatteid. Eelpool nimetatud köögiviljade, puuviljade, marjade ja kaunviljade kogused ei taga veel lapse organismi heaks toimimiseks piisavalt vajalikke toitaineid, kuid loodame ka kodusele tervislikule toiduvalikule, kust laps võiks saada veel vähemalt ühe portsjoni köögivilju, ühe portsjoni puuvilju marjade näol ja nädala jooksul kokku ka vähemalt ühe portsjoni kaunvilju lisaks. See tähendab, et õhtusöögi supi, salati, prae sisse või juurde võiks kindlasti kuuluda köögivilju ning vahepalaks või magustoiduks üks peotäis marju. Selliselt toimides oleme üheskoos lapse tervisele tugevat vundamendi ehitamas.
Meie toitudes on pähkleid, seemneid, õlivilju ja külmpress toiduõlisid
Pähklites ja seemnetes on lapse areneva organismi jaoks hädavajalikke asendamatuid rasvhappeid ja palju mineraalaineid. Neis leidub oomega-9, oomega-3 ja oomega-6 rasvhappeid. Esimesed kaks rasvhapet on aga eriti tähtsal kohal, kuna keskmise eestlase toidulaual leidub neid vähe. Pähkleid ja seemneid lisame võimalusel küpsetistesse, salatitesse ja lisaks kasutame neid magustoitude ja putrude kaunistamisel. Salatites ja muudes külmtöödeldud toitudes kasutame rasvainena külmpress toiduõlisid. Osaliselt ka kuumtöödeldud (alla 175 kraadisel kuumutamisel) toitudes, näiteks ekstra neitsioliiviõli. Tulevikus loodame kasutusele võtta ka kodumaise tudraõli, millel on väga hea kuumataluvus ja suurepärane rasvhappeline koostis, nimelt on tudraõli oomega-3 rasvhapete rikas, aga suitsemispunkt on üle 200 kraadi.
Koduses toidus tasuks eelistada rafineeritud rapsi- või päevalilleõlile külmpress toiduõlisid, järgides nende puhul õige hoiustamise ja kuumutamise juhiseid. Kommi asemel andke lapsele krõbistamiseks seemneid või pähkleid, lisage toitudele oomega-3 rasvhapete rikkaid jahvatatud linaseemneid, tudra- või tšiiaseemneid.
Kala, linnu- ja loomaliha, muna
Kala pakume üldiselt ühel korral nädalas, lõunasöögil põhiroana kas supis, portsjonroana või pastaroas. Iga päev pakume nädala lõikes lõunasöögi põhiroana lisaks kalale, linnuliha(kana, kalkun) või loomaliha (siga, veis), et toidulaud oleks mitmekesine ka loomsete valkude poolt. Muna sealhulgas on suure toiteväärtusega toiduaine ja kasvav laps vajaks seda iga päev vähemalt ühe portsjoni (üks muna).
Kindluse Koolis ei kasutata maitsetugevdajat sisaldavaid toiduaineid ja lisaaineid sisaldavaid toitusid välditakse
Toitude maitsestamiseks kasutame eelkõige puhtaid maitseürte, ürdisegusid või värskeid maitsetaimi koos mõõduka soola ja pipraga. Toitudele maitsenüansi andmiseks kasutame ka ingverit, tšillit, kurkumit ja teisi maitsevilju ning vürtse.
Toiduainete kvaliteet
Tervist toetava toidulaua saab tagada ainult sellisel juhul, kui kasutatav tooraine on naturaalne ja värske. Paljud toiduained on suures osas juba töödeldud, mis tähendab, et lisaks tooraine kasvatamisel lisatud sünteetiliste väetiste, taimekaitsevahendite ja ravimite kasutamisele, lisatakse toiduainete tööstustes toiduaine töötlemisel kirka värvi saamiseks, pikema säilivusaja ja paremate maitseomaduste saavutamiseks või muudel põhjustel erinevaid sünteetilisi lisaaineid (säilitusained, värvained, maitse- ja lõhnatugevdajad jms), mille mõju inimese organismile ei ole täna veel lõpuni teada. Eelistame Kindluse Koolis kasutada võimalikult puhtaid toiduaineid, mis on töötlemata või võimalikult vähe töödeldud.
Teadlik toitumine on hea vundament kogu eluks
Laps hoolib alateadlikult oma tervisest ja kui ta teab, mis on talle hea ja mis mitte, teeb ta oma valikuid paremini! Ta õpib nii kodus kui koolis ja seetõttu soovime meie anda lastele eluks kaasa harjumused tervist toetavast eluviisist. Meie eesmärgiks on suunata lapsed sööma mitmekülgselt, et nad kasvaksid tugevateks, energilisteks ja terveteks noorteks ning täiskasvanuteks! Erinevate toitudega harjumine ja harjutamine on protsess, mis nõuab järjepidevust, teadlikkust ja kannatlikkust nii koolis kui kodus.